Van kevertjes tot meelwormen: de cirkel rond
Van het kweken van de meelwormen tot ze verpakken voor de verkoop. We doen alles zelf. Zo weten we namelijk zeker dat de kwaliteit van onze meelwormen behouden blijft. Onze meelwormen krijgen ook alleen goed voedsel en we kweken ze biologisch. In hun dieet komen geen pesticiden en medicijnen voor. Dat is ook niet nodig, want de kweekbakken die we gebruiken zijn volledig hygiënisch en hebben het voedselveilig certificaat.
Wij maken ons met vleesloze eiwitten hard voor een beter milieu, dat is duidelijk. Als je dat doet, moet niet alleen je product, maar ook je productieproces duurzaam zijn. Dat vinden wij. Daarom gaat dit bij ons van A tot Z energiezuinig. Van de kweekbakken tot het vervoer naar de eindgebruiker.
Van kweek tot verkoop
Het proces van kweek tot verkoop duurt ongeveer twaalf weken en bestaat uit vier stappen.
Kevertjes in kweekbakken
De kevertjes zitten één week in een kweekbak waar ze zich voortplanten. De week erna gaan ze naar een andere kweekbak waarin ze eieren leggen. In totaal legt een kevertje gedurende vijf weken eieren. Daarna laten we ze vrij in de natuur.
Eitjes komen uit
Na twee weken komen de eitjes uit tot kleine meelwormen. Die worden gevoerd met wortels en afvalstromen, zoals bananenschillen, oud-brood, mandarijnen en aardappels. Deze krijgen we geleverd van bedrijven in de buurt.
Meelwormen oogsten en drogen
Acht weken later worden de meelwormen geoogst en gaan ze naar een scheidingsapparaat. De kleine meelwormen (poppen) gaan terug naar de kraamafdeling om zich voort te planten, de grote worden ingeslapen en gedroogd in de vriezer.
Zo waarborgen we onze kwaliteit
Een goed proces levert een goed eindproduct op. Bij het kweken van meelwormen werkt dat net zo. Logisch ook. Hoe wij die hoge kwaliteit bereiken? Door het kritische oog van onze kwaliteitsmanager. Hij houdt het hele kweekproces goed in de gaten en optimaliseert waar nodig. Hij zorgt ervoor dat de ruimte en de kweekbakken volledig steriel zijn, dat ze de juiste voeding en hoeveelheid krijgen en dat ze op het goede moment worden geoogst.
We helpen je honderden liters water te besparen.
Wist je dat je voor de productie van 1 kilo rundvlees 15.000 liter water nodig hebt? Een Nederlander eet maar liefst 77 kilo rundvlees per jaar. Tel uit je… verlies. Met meelwormen is dat verleden tijd.
Wij verpakken niets in plastic
Alle meelwormen, eitjes en larven die jij bestelt, komen in duurzame verpakkingen jouw kant op. Zo gebruiken we gerecycled papier.
Onze supply chain is super efficient
De eitjes voor de meelwormen komen en blijven bij ons. Net als de larven en de meelwormen die nodig zijn om nieuwe eitjes te maken. Zo houden we ons kweekproces binnenshuis zonder invloeden van buitenaf.
Ons transport rijdt 100% elektrisch
We maken het cirkeltje rond met onze elektrische vervoersmiddelen. Al jouw bestellingen leveren we namelijk ook duurzaam af.
Hoe kan ik de meelwormen het beste bewaren?
Bewaar ze in een koele ruimte van ongeveer 10 graden celsius, dan gaan ze lang mee.
Hoe worden de meelwormen gekweekt?
De meelwormen van Wormm worden duurzaam gekweekt in ongeveer twaalf weken. Het proces bestaat uit vier stappen die we bij onze werkwijze uitleggen.
Hoe smaken de meelwormen?
Meelwormen smaken een beetje nootachtig. De smaak lijkt op die van amandelen en cashewnoten.
Wat zijn meelwormen?
Meelwormen zijn eigenlijk de larves van een meeltor. Net voor de coconfase zijn ze eetbaar en kun je ze zelf eten of geven aan je (huis)dieren.
Heb je een vraag?
Stel ‘m gerust! Vul je contactgegevens in. Dan bellen of mailen we je zo snel mogelijk terug!